Strava a duchovní rozvoj

Strava a duchovní rozvoj

Můj pohled na stravování se v životě změnil už několikrát. Ovlivnil ho můj vlastní rozvoj a nejrůznější situace, které mě přiměly, abych se tímto tématem více zabývala. 

Před několika lety jsem měla nemoc zvanou celiakie, která se projevuje absolutní nesnášenlivostí lepku. Tenkrát jsem musela držet přísnou dietu a ze svého jídelníčku vyloučit veškeré potraviny, které lepek obsahovaly. Z počátku to pro mě nebylo vůbec lehké. Zjistila jsem, co vše lepek obsahuje a měla jsem dojem, že se už nikdy pořádně nenajím. Nakonec jsem si na takhle velikou změnu mého stravování zvykla, našla v ní radost a uspokojení. Naučila jsem se kombinovat potraviny, tak aby mě nezatěžovaly a poznala jsem mnoho nových potravin, které jsem dříve neznala. Nakonec jsem se po několika letech z celiakie sama vyléčila (ačkoliv tomu někteří lékaři v počátku nechtěli věřit :-)) a už jsem dietu nemusela dodržovat. Nicméně k dřívějšímu jídelníčku jsem se už nevrátila. Po několika letech bez lepku mi většina potravin, které ho obsahovaly, zkrátka přestaly chutnat.  

S odstupem času mi přestala vyhovovat i většina mléčných výrobků. I ty jsem z jídelníčku postupně vynechala a nahradila je rostlinnými alternativami.

Postupnou proměnou si prošel i můj vztah k masu. Před pár lety jsem se dostala do stavu, kdy jsem už nebyla schopná pozřít vepřové. Při pohledu na něj se mi dělalo špatně. Později se k tomu připojilo i kuřecí a hovězí. Zůstala jsem pouze u krůtího a ryb, které si dopřávám především v náročnějších životních obdobích. Má potřeba masa je stále nižší a vnímám, že ho k životu přestávám potřebovat.

V současnosti mi nejvíce dělá dobře vegetariánská strava, která mě moc baví. Z vaření se stal i můj koníček. 🙂 

Co se týče alkoholu, téměř jsem ho přestala konzumovat. Tvrdý alkohol nepiji už roky, nedokáži ho cítit ani pozřít. Při významných událostech si většinou dopřeji extra kvalitní víno. Ale ve velice malé míře, většinou vypiji půl skleničky. Nemám totiž potřebu, nic mě k tomu nevede. 

Ke všem těmto změnám stravovacích návyků mě dovedla má větší citlivost, zvýšení mých vibrací a vnitřní zjemnění. Začala jsem intenzivně vnímat, jak mé tělo reaguje na určité potraviny, co mi dělá nebo nedělá dobře. Zároveň jsem začala vnímat energii, kterou potraviny vyzařují. Některé potraviny jsou pro mě doslova jako mrtvé. Nevnímám z nich žádný život, nevyživují mě a nijak se jimi necítím posílená. Rovněž pozoruji veliké rozdíly mezi potravinami, které se prodávají v supermarketech, na farmách, v bio kvalitě nebo jsou vypěstované doma na zahrádce. Zdroj, kde potraviny pořizuji, je pro mě nesmírně důležitý a vždy se při výběru řídím svou intuicí a tím, jakou energii vyzařují.  

Jakmile totiž v životě vykročíte na cestu seberozvoje a začnete se více a hlouběji zabývat sami sebou, odhalovat staré vzorce a přesvědčení, léčit emoční zranění a poznávat kdo skutečně jste, přirozeně se tím začne měnit i vaše úroveň vědomí. Stanete se citlivější a vaše větší sebeuvědomování postupně ovlivní všechny životní oblasti. 

Potrava nemá vliv pouze na naše fyzické tělo, ovlivňuje i ta jemnohmotná. Vhodným stravováním se můžeme vyléčit ze zdravotních obtíží, ale může nám také pomoci zvyšovat, nebo naopak snižovat, naše vibrace. Strava založená na potravinách, které jsou energeticky čisté a vibračně výše, může spustit i naše duchovní probuzení.

Nicméně každému člověku vyhovuje jiné stravování, a proto je důležité se řídit aktuální situací, svými potřebami a fyzickou konstitucí. Díky větší fyzické námaze mají někteří lidé velkou spotřebu masa, jiným zase vyhovuje vegetariánská, či veganská strava atd. Je to individuální a z mého pohledu nic není dobře, ani špatně. 

Autor: Vilemína

14.4.2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.